Skip to main content
zajednica

Benediktinci na Ćokovcu

Monasi benediktinci na Ćokovcu zajednica su Kristovih učenika, ćelija u kojoj struji život Njegova otajstvenog tijela - Crkve. Začet u srcu Očevu i rođen iz probodenoga srca Sinova taj se život Crkve trajno obnavlja i posvećuje po Duhu, koji je ljubav Oca i Sina.
Da bi progovorila srcu Crkve, ta će je Ljubav uvijek iznova izvoditi u pustinju - u predjele bez putova, u krajeve jedinog potrebnog - na mjesta povjerenja. U tom bogatom iskustvu pustinjačke i monaške tradicije svoje nadahnuće nalazi i naša ćokovska zajednica, nikad ne zaboravljajući da "duboko u sebi pripada životu Crkve, njenoj svetosti, njenom poslanju.”

Prvo i istinsko pravilo koje je napisano bilo je ne redovničko pravilo, nego crkveno pravilo, vodič odlučna kršćanina. To je ono što se događa u rađanju svih pokreta: traži se ne neka osobita zajednica, nego cjelovito kršćanstvo, Crkva koja poslušna evanđelju, živi od evanđelja.

Benedikt xvi

Benedikt predaje Pravilo svojim učenicima

Predajući Pravilo svojim sinovima i kćerima Benedikt nam u baštinu ostavlja ponajprije plodove Evanđelja proživljenog u tišini samoće, u služenju braći, u borbi s napastima, u primanju siromaha i hodočasnika... Za Benedikta, kao i danas za nas, to je iskustvo jednostavno hod na putu života što nam ga je Gospodin prokrčio svojom poslušnošću Ocu i služenjem čovjeku, svojom smrću i uskrsnućem. Svi, dakle, savjeti i pouke Pravila, svaki propis ili zabrana kojima se uređuje život u samostanu, pozivaju, nude i i traže samo jedno: život koji Kristovoj ljubavi ništa ne pretpostavlja.

Gle, Gospodin nam u svojoj dobroti put života pokazuje. Opašimo, dakle, svoje bokove vjerom i vršenjem dobrih djela i stupajmo pod vodstvom Evanđelja putovima njegovim...

Pravilo sv. Benedikta
braća benediktinci

Braća

Zajednica na Ćokovcu, slijedeći Pravilo sv. Benedikta, prihvatila je i živi cenobitsko monaštvo. Pod pravilom i opatom brat će se u svom nasljedovanju Krista pridružiti hodu zajednice, dijeleći s braćom radosti i napore učeničkog života.

Oblati samostana ćokovac

Oblati

Od samih početaka, osim monaha, i mnogi su vjernici laici pronalazili u Benediktovu Pravilu nadahnuće i pomoć za svoj život. Neki se od njih činom oblacije tješnje povezuju s obližnjom monaškom zajednicom. Tu oni nalaze i obnavljaju snagu za svakodnevnu molitvu i rad, kršćanski život u svojim obiteljima, na radnom mjestu…

Vrata samostana

Gosti

Monaštvo, nadahnuto iskustvom života u pustinji, oduvijek je posebno njegovalo gostoprimstvo. Stoga monaška zajednica otvora vrata samostana i prihvaća one koji na svom putu traže mjesto okrepe i osvježenja, za duh i tijelo.

cokovac

Benediktinci -Ćokovac

Samostan sv. Kuzme i Damjana

Put Ćokovca 7

Hr-23212 Tkon


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.